Hjärta – en magnet för nya medlemmar

I senaste numret av Tro & politik finns en jättefin artikel om Hjärta! Här är den:

Över hälften av Socialdemokrater för Tro och solidaritets nya medlemmar i Stockholms stad är med i föreningen Hjärta. En förening, som när den bildades mötte internt motstånd, enligt initiativtagarna.

Anna Ardin är ordförande och initiativtagare till den multireligiösa Tro och solidaritets-föreningen Hjärta. 20 av 37 nya medlemmar – mostsvarande 54 procent – som värvats hittills i år är med i föreningen som också värvat flest medlemmar i hela förbundet. På pappret är antalet medlemmar ett 40-tal, men fler kommer på föreningens utåtriktade verksamhet och medlemsmöten.
– Medlemssiffrorna säger mycket, men inte allt. Vi har också många medlemmar i Hjärta som inte är med i varken partiet eller förbundet ännu, säger Anna Ardin.
Hon anser att förbundet måste bli bättre på att värva medlemmar.
– 20 nya medlemmar får man lätt genom att gå ut och prata med folk, det här visar snarare att det finns för lite utåtriktad verksamhet i förbundet, säger hon.

Utgångspunkten i föreningen Hjärta är att anpassa verksamheten till medlemmarna.
– Oavsett om det är seminarier, studiebesök eller medlemsmöten så måste vi lyssna på vad medlemmarna vill. Det handlar om att skapa en plattform för idéer snarare än att själv stå och hålla låda för att sprida sina egna. Unga muslimer vill till exempel inte gå på konstvandring i Svenska kyrkan, de vill hellre gå på seminarium med arabiska nätaktivister, säger hon.
Anna Ardin menar att det måste finnas plats för multireligiösa föreningar i förbundet likväl som enbart kristna. Därför är hon kritisk till det motstånd hon upplevde när Hjärta bildades efter valet 2010. En del ledamöter i Stockholms stads distriktsstyrelse ansåg att det gick för fort. De ville invänta kongressbeslut i frågan om förbundet skulle öppna upp för andra religioner, även om förbundsstyrelsen sagt ja.
Det tyckte inte initiativtagarna till Hjärta. De ville ta fasta på de unga muslimer som fångats upp i valrörelsen med hjälp av valtidningen Islam & Politik och att starta föreningen oavsett vad kongressen beslutade.

Har du någon förståelse för distriktsstyrelsen hållning i efterhand?
– Det är rimligt att alla är med på båten. Men inte att blockera för andra grupper, då hindrar man potentiella medlemmar att engagera sig. Vi kan helt enkelt inte förvänta oss att människor ska ge oss sin röst, utan att få inflytande – det är ju odemokratiskt.
Leif Mettävainio är ny distriktsordförande i Stockholms stad och en av dem som alltid varit för bildandet av Hjärta.
– Det är jag också övertygad om att de flesta var. Min tolkning är att folk inte var emot Hjärta, utan att när det blir tal om förändring så blir det lite segt och svårt för vissa.
– Men det där är historia, i dag har vi också nytt folk i distriktsstyrelsen, säger han.

Hanna Hellström
hanna.hellstrom@troochpolitik.se

FAKTA
Den 21 mars 2011 hölls årsmöte för Kungsholmens Kristna Socialdemokrater som då bytte namn till Hjärta – Troende Socialdemokrater i Stockholm. Representerade religioner är islam, buddhism och flera olika kristna kyrkor.
Styrelsen: Anna Ardin (ordf)
Omar Mustafa (vice ordf)
Lovisa Arvidsson (sekreterare)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s