AFTER WORK 1 DEC: Man föds inte till invandrare – man blir det

En bild ett uppslag i en bok där Cecilia Gärding finns porträtterad
Cecilia Gärding

Man föds inte till kvinna – man blir det.
/Simone de Beauvoir

Man föds inte till invandrare – man blir det.
/Cecilia Gärding

På samma sätt som begreppet genus pekar på könet som kulturell och social konstruktion vill författaren, etnologen och Hjärtamedlemmen Cecilia Gärding etablera begreppet etnus för att visa att även etnicitet är en konstruktion.

För att undersöka invandrarskapet som identitet skriver Cecilia Gärding i sin kommande bok om hur begreppet etnus kan användas som ett analysverktyg för att komma vidare i frågan om hur vi ser på etnisk identitet och ordet invandrare.

Hjärta vill att etnus ska skapa en tankerevolution i Sverige, där man precis som feministerna vägrar acceptera sammanblandningen av roller och identiteter. Med hjälp av etnus kan man slå tillbaka mot begrepp som invandrare och synliggöra maktförhållandet, tvånget och underkastelsen som vissa roller i samhället skapar.

Den 1 december kl 18 bjuder Hjärta – troende socialdemokrater i Stockholm in till sin första after work för ett kort föredrag och snack om saken. Vi kommer vara i TCO:s snygga lounge på Linnégatan 14.

Anmäl dig gärna i förväg till Lovisa Arvidsson som är huvudansvarig för eventet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s