Uttalande från Hjärta – Troende Socialdemokrater i Stockholm

Vi är ledsna och besvikna över hur Omar Mustafa har behandlats. Omar Mustafa valdes till vår ordförande, till Stockholms arbetarkommuns styrelse samt till Socialdemokraternas partistyrelse för att han är en driven antirasist vars socialdemokratiska värderingar genomsyrar hela hans engagemang.

Omar Mustafa har utsatts för ett drev med tydliga islamofobiska förtecken. Vi menar att det är detta drev, och inte något i Omars handlingar eller värderingar, som fällde avgörandet kring att han uppmanades att avgå, trots att han valts av den socialdemokratiska kongressen. Det är ett demokratiskt problem.

Drevet mot Omar Mustafa har synliggjort islamofobin i samhället. Vi står fast vid vårt tidigare ställningstagande att samtliga som gett uttryck för eller spridit vidare osanningar kring honom bör be om ursäkt.

Vi ser nu också att den viktiga diskussionen om islamofobi och antisemitism riskerar att reduceras till en fråga om valberedningsprocesser och enskilda aktörers ansvar.

Vi stödjer inte några avgångskrav. Det viktigt att berörda personer stannar på sina poster och tar ansvar för att arbeta vidare med de viktiga frågor om bland annat rasism, inkludering och demokrati som nu aktualiserats. Vi är besvikna över att de inte orkade stå emot kraven på Omars avgång men är övertygade om att de delar vår avsky för alla former av rasism.

Vi i Hjärta kommer nu att fortsätta arbetet mot alla former av rasism, islamofobi, antisemitism och den bristande kunskapen om religion.

Vi välkomnar alla som stödjer våra värderingar att bli medlemmar för att delta och ta ansvar för att de förändringar som behövs kommer till stånd.

Styrelsen för Hjärta –Troende Socialdemokrater i Stockholm

Vi avvaktar tills vidare med att ge övriga kommentarer i ärendet till media.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s