Islamofobi – Hur känner vi igen den?

Demonstration för socialdemokrati mot islamofobi utanför partihögkvarteret på  Sveavägen 68.
Demonstration för socialdemokrati mot islamofobi utanför partihögkvarteret på Sveavägen 68.

I kölvattnet av Socialdemokraternas petning av Omar Mustafa har en rad viktiga frågeställningar aktualiserats. Vi i föreningen Hjärta anser att både Sverige och Socialdemokraterna behöver bättre verktyg att känna igen och bekämpa antimuslimska strömningar som finns i samhället, som ett av flera verktyg för att nå jämlikhet. Därför bjuder vi in till ett seminarium där olika sakkunniga diskuterar saken.

När? Onsdag 1 maj kl. 16.00-17.30
Var? Sveavägen 68 i Stockholm

Talare:

Jan Hjärpe, religionshistoriker och professor emeritus i islamologi vid Lunds universitet. Diskussionen har gått hög kring huruvida mediedebatten kring Omar Mustafa hade islamofobiska inslag, och vad de i så fall bestod i, eller om det Omar fick försvara sig mot enbart var saklig kritik. Jan Hjärpe diskuterar problematiken utifrån sina kunskaper som professor i islamologi.

Sepideh Nekomanesh, doktorand i ekonomisk historia och postkolonial feminist. Hon diskuterar hur partier och organisationer som definierar sig som antirasistiska och feministiska kan arbeta mot rasism och för ett mer inkluderande feministiskt Sverige.

Nathan Hamelberg, talesperson för föreningen Mellanförskapet som arbetar för att man inte ska behöva välja mellan olika identiteter; en ska kunna få leva som både och, inte antingen eller, om det så är kristen och lesbisk, svensk och chilenare eller muslim och politiker. Nathan menar att antimuslimismen är Europas nya antisemitism, och att samma strategier som använts och används mot judar idag även används mot muslimer för att ställa muslimer som ”den andre” i relation till ”oss svenskar”.

Masoud Kamali, professor i socialt arbete vid Mittuniversitetet och vid Centrum för multietnisk forskning vid Uppsala universitet. Antimuslimismen har en lång historia i Europa. Inget politiskt parti är immun mot antimuslimismen som undervisas i skolor och sprids genom media. Även ett mer pluralistiskt parti misslyckas i sina ambitioner om de saknar relevant analys av de strukturer och institutioner som reproducerar orättvisor och rasism i samhället. De senaste händelserna kring Omar Mustafa är tecken på att politiskt korrekta ”multikulturella” ambitioner motverkar sitt syfte och paradoxallt nog leder till exkludering av människor på grund av deras tro och/eller bakgrund. Detta visar också på en djuprotad fientlighet mot muslimer som får näring av den etablerade politiska retoriken. Kampen mot rasism och diskriminering är idag förbunden med kampen mot antimuslimism.

Seminariet är öppet, men anmäl dig gärna på facebook.

// Styrelsen Hjärta – Troende Socialdemokrater i Stockholm

En reaktion på ”Islamofobi – Hur känner vi igen den?

  1. Pingback: Islamofobi – så känner vi igen den | Hjärta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s