Hur romerna behandlas i Europa och Sverige: inte ok

en man som sitter med nedböjt huvud och tigger pengar i en pappmuggHjärta har kommit i kontakt med två romska killar på 16 respektive 25 år från staden Roman i Rumänien. I sin hemstad lever de på att samla järnskrot och sälja. Konkurrensen är väldigt hög, eftersom många är i samma desperata situation som de själva, med skyhög arbetslöshet och en brutal diskriminering mot i synnerhet just romer. För att försöka förbättra situationen försig själva och sina familjer kom de för en tid sedan till Sverige, och har här tiggt på Stockholms gator. De har mötts med likgiltighet och förakt och just nu i bor de i ett tält  i skogen en bit utanför stan.

Båda killarna har av kylan och vätan fått en allt sämre hälsa, och måste nu komma hem till sina familjer snarast, innan kylan slår till på allvar mot Sverige. Det finns rentav en fara för deras liv om de stannar länge till i tältet. Men de har inga pengar till bussen.

Välgörenhet kommer aldrig att lösa diskrimineringen och de stora orättvisorna romer utsatts och dagligen utsätts för i Sverige och Europa, men 3000 spänn kan göra en jätteskillnad för just de här två människorna. Därför startade vi i Hjärta igår en minikampanj för att samla in pengarna de behöver. Hör gärna av dig om du vill bidra! Please, tack så mycket.

Förresten: kom på Först romerna, judarna och muslimerna – sedan hela världen – ett seminarium om rasism, register och det globala övervakningssamhället, den 5/12. För rasism & registrering hänger ihop i övervakningssamhället, kom och prata om saken! Anmäl dig här: simplesignup.se/event/33879

En reaktion på ”Hur romerna behandlas i Europa och Sverige: inte ok

  1. Pingback: Lyckad kampanj avslutad | Hjärta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s