Hjärta på STS förbundsårsmöte 2014

Helgen den 7-8 juni höll Socialdemokrater för tro och solidaritet sitt förbundsårsmöte i Kista, där jag och Daniel Stintzing agerade ombud för Hjärta.

SeminariumRedan på fredagseftermiddagen tjuvstartade årsmötet med ett mycket intressant seminarium på temat klass, antirasism och ny opinionsbildning. Mohamed El Abed, som driver podcasten Klassresan, samtalade med Valerie Kyeyune Backström (bloggen Falskheten) och Judith Kiros (bloggen PK-maffian), som idag är 2/4 av skaparna av sajten Rummet, om rasism, antirasistisk aktivism, och om hur opinionsbildning och politik för mångfald och antirasism kan se ut.

Årsmötet inleddes sedan formellt på lördagsförmiddagen av ordförande Peter Weiderud,
Peteroch vi fick höra gästanföranden av Cyperns och Armeniens ambassadörer till Stockholm, Andreas S. Kakouris och Artak Apitonyan. Något som jag särskilt fastnade för var vad Kakouris, med utgångspunkt i situationen på det delade Cypern, hade att säga om behovet av ömsesidig respekt snarare än tolerans. Den viktiga skillnaden hade också kommit upp på seminariet dagen innan, då Valerie Kyeyune Backström mycket träffande pekade på att ”tolerans” i praktiken är ett uttryck för just de maktstrukturer som föder rasism, genom att konstatera att hon är den som ska tolereras. För tolerans är ju något som ges på nåder, och bygger på en ojämlikhet där vissa människor har privilegiet att bestämma om de ska tolerera en annan människas existens eller inte, medan denne ”andre” reduceras till toleransens passiva objekt. Motsatsen till intolerans stavas därför snarare respekt.

AnnaPå lördagseftermiddagen flyttade årsmötet för en stund ut på torget. Där talade bl.a. Hjärtas Anna Ardin om ökande oro, om fascismens skamligt enkla lösningar och om den starka motkraft som finns i vår gemensamma kamp för jämlikhet, och konstaterade att ”om vi vill undanröja behovet vissa känner av att rösta högerextremistiskt, så måste vi skapa en mindre extrem värld”.

Under mötet behandlades många motioner med viktiga och kreativa förslag för förbundets fortsatta arbete för att skapa ett samhälle som på riktigt är till för alla, för internationell solidaritet och för respekt och ansvar för miljön och en hållbar utveckling, liksom förbundsstyrelsens proposition med förslag till riktlinjer på de områdena och förbundets ideologiska grund. Förbundet beslutade även att anta officiella uttalanden om ”Ett samhälle för alla: Mer välfärd mot rasism och segregation”, om ”Gränslös frihet: Vi höjer rösten för folkrätt och humanitet”, och om att vi stödjer pågående kamp om trygga jobb för alla. Hjärta höll framförallt ett öga på att de texter som antogs inte skulle använda exkluderande uttryckssätt, utan istället genom ett medvetet språkbruk spegla den väg som förbundet slog in på när det för några år sedan bytte namn till Tro och solidaritet. Årsmötet valde även ny förbundsstyrelse, vilket
går att läsa om här.

CarinMötet avslutades med inspirerande tal av partisekreterare Carin Jämtin, bland annat om den kommande valrörelsen, och om vår kamp mot ojämlikhet och fascism – en kamp som vi aldrig ger upp!

 

// Sara Elofsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s