Hjärta söker volontärer för arbete med EU-migranters rättigheter

Torktumlare, tvättmaskin, duschkabin och handfat i ett litet badrum.
En lösning på många problem.

Det finns ett akut behov av en rad basbehov bland fattiga EU-migranter i Stockholm. Det är människor som försörjer sig och ofta många andra i sina hemländer på bland annat tiggeri och att samla pantförpackningar, människor som kommer från eller har uppehållstillstånd i ett annat EU-land och därför saknar i princip alla rättigheter.

Vi i Hjärta arbetar tillsammans med bland annat Frälsningsarmén för att lösa praktiska problem för migranterna på kort sikt. Det är viktigt för oss att också använda de kunskaper och kontakter vi skaffar oss genom våra olika projekt för att bedriva politiskt påverkansarbete som kan förändra situationen på lång sikt. Tidigare/pågånde projekt inom föreningen är bland annat att vi fixat fram närmare 10000 underkläder, förmått ett stort antal butiker i Stockholm att ta bort begränsningar i pantmöjligheter och skapat kontakter mellan migranter och lokalpolitiker.

Vi har identifierat en rad ytterligare behov, men behöver fler aktiva för att kunna ta tag i dessa. Därför söker vi nu 3-5 personer som kan utforma system för att matcha EU-migranter med möjligheter duscha och att tvätta kläder.

Exakt hur detta ska gå till vet vi inte. Men vi har skissat på en idé med en hemsida med en kalender och ett aktivt arbete för att fylla denna med möjligheter hos företag och andra.

Syftet med detta är, förutom att lösa de akuta problemen, även att involvera människor på olika nivåer i samhället och att bygga nätverk med ett intresse av att lösa frågan på ett mer permanent politiskt sätt.
Ihop med det praktiska arbetet kommer Hjärta att bedriva politiskt påverkansarbete, där volontärer och andra intresserase förstås är välkomna att delta.

Arbetet utförs var för sig eller tillsammans med en eller fler av de övriga och med stöd från hjärtas styrelse beroende på vad som passar de sökande.

När och var ska uppdraget utföras?
Arbetet är tänkt att påbörjas nu under våren 2015 och pågå tills gruppen upplever att det är färdigt. Arbetet kan göras via telefon och internet men ett första informationsmöte kommer att hållas i Stockholm under mars, beroende på vad som passar de sökande.
Vi kan också ordna så att sökande som har intresse av detta att under någon eller några dagar praktisera och möta målgruppen på något av de center för hemlösa som är särskilt riktat till EU-migranter som finns i Stockholm.

Specificera krav eller annan information
Vi tror att samtliga i gruppen:
– kan svenska och/eller engelska
– är självgående och initiativrika
– blir rasande över den sociala orättvisan i världen och inte står ut med att se människor lida på våra gator

Vi tror att arbetet underlättas om någon i gruppen:
– talar romani eller rumänska (bland annat kunskaper i polska, ryska, bulgariska, arabiska, spanska och italienska är också en fördel)
– kan programmera
– har erfarenhet av företagssamarbeten

Du behöver inte vara medlem i Socialdemokraterna, men du bör vara politiskt progressiv för att trivas med oss!

Vi är en liten organisation som kan och brukar gå mycket snabbt från idé till verksamhet och där engagerade får stor frihet att agera utifrån sitt hjärta. Vi använder oss av ”lustprincipen”, dvs att det någon av våra medlemmar och aktiva vill göra är också det som är viktigt att prioritera. Vi har goda kontakter i beslutande organ såsom kommun, landsting, riksdag och regering, erfarenhet av att synas med våra frågor i media och att åstadkomma små men ändå permanenta förändringar i vårt praktiska arbete för mänskliga rättigheter.

Kommun
Stockholm

Minimiåtagande
Några timmar per vecka under en termin. 

Verksamhetsområde
Hemlösa, Integration /asylsökande, Socialt arbete

Uppgifter
Problemlösning, projektledning, programmering, opinionsbildning mm

Är du intresserad?
Skicka ett mejl till anna@ardin.se och berätta lite om varför och på vilket sätt du tror att du skulle kunna delta i det här arbetet. Skicka gärna mejlet senast den 19 februari, men det finns förstås goda möjligheter att delta även om du hör av dig senare.

Hoppas att vi hörs!

En reaktion på ”Hjärta söker volontärer för arbete med EU-migranters rättigheter

  1. Pingback: Tänk om alla engagerade sig i stället - Newsradar.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s