Rapport från Hjärtas kontaktmiddag med EU-migranter och samhällsrepresentanter

"Jag vill bara försörja mina barn"
En artikel om evenemanget i Stockholmstidningen.

Den 21 mars arrangerade vi i Hjärta tillsammans med Frälsningsarméns sociala center vid Hornstull en konsert med ”Tunnelbaneorkestern” (samlingsnamn för olika grupperingar av duktiga musiker som vanligtvis spelar i tunnelbanan, men som man kan boka för event via max@fabel.se) och i samband med den även en kontaktmiddag mellan ”samhällsrepresentanter” och EU-migranter.

Först och främst vill jag berätta att alla 16 inbjudna EU-migranterna prioriterade – trots de svåra förhållanden och oförutsägbara liv de lever – att komma. En grupp av traditionella romer från Rumänien och en grupp hemlösa senegaleser i Stockholm höll dessutom varsitt stormöte för att i demokratisk ordning utse representanter för sin grupp, en ensamstående trebarnspappa och elingenjör från Colombia – med uppehållstillstånd i Spanien – hade i ett par veckors tid sökt upp och intervjuat ett trettiotal hemlösa latinamerikaner för att sammanfatta de 6 viktigaste politiska förändringarna just denna grupp skulle vilja se. (Denna lista finns nedan).

Gabi (se bilden ovan!) som ska föda barn om två månader och hennes man Mures fick en arbetsdag med avtalsenlig lön, istället för att tigga eller panta som de vanligtvis försörjer sig med. När Andrei, som jobbar på Frälsningsarmén och som ofta träffat Mures kom till middagen och presenterade sig för Mures skrattade vi länge. Att Mures fått duscha, klippa och raka sig och byta kläder hade gjort så att Andrei inte ens kände igen honom! Mest slående var dock den synbara personlighetsförändring som Gabi såg ut att genomgå. Flera av er har säkert sett henne på gatan, och hur hon då – liksom när hon först kom till centret för att skära grönsaker och koka soppa den här lördagen – är en försiktig och blyg person med nedslagen blick. Men hur hon efter några timmar av middag, massor av beröm för den goda maten och musik från hennes landsmän skrattade och samlade alla kvarvarande festdeltagare för ett spontanuppträdande med svängande höfter i en rosa och guldglittrande tröja hon bytt till innan vi fick fotografera henne. Självförtroende, egenmakt och en plats i samhället är det som verkligen fattas de här människorna. Knappast förmåga eller vilja

Vår ambition var att skapa utrymme för migranter och makthavare att ses. Och detta föll väl ut. Det var mycket skratt en del tårar runt borden, och jag vet att en hel del nya initiativ startades i och med den här kvällen. Fler liknande middagar planeras, med folkpartister och migranter, med företagsledare och migranter, någon har börjat driva tredjelandsmedborgarnas rätt till SFI och några tittar på möjligheter att starta svenskträning på ideell basis tills vidare, Frälsningsarmén fick tack vare middagen kontakt med en second hand-affär som hade ett stort överskott på kläder man inte villa skänka till någon konkurrerande butik, som nu kunde komma centret till del. Framförallt verkar det som om en lång rad insikter och idéer föddes hos politiker utöver de här mer direkta positiva effekterna.

Vi i Hjärta var ansvariga för att bjuda in och motivera gruppen samhällsrepresentanter att komma, och vår utvärdering gjordes med dem. Den visade att 100% av de svenska deltagarna tyckte att mötet var mycket eller ganska informativt, 100% lämnade evenemanget med ett positivt intryck (0% neutrala och 0% negativa!). Vi fick också en hel del kommentarer. Här är några av dem som dels sammanfattar intrycket av middagen och dels som gav tips på vad man kan och bör göra framöver, utifrån denna middag.

Sammanfattande kommentarer och lärdomar:

 • Fick en ny insikt i hur stort det ideella arbetet är och hur viktigt det är Jag blev glad när jag blev varse organisationen Hjärta. Vill lära mig mer.
 • Jag visste inte att det finns så många olika EU-migranter med så många olika förutsättningar och mål med vistelsen i Sverige. Man får lätt bilden av att alla EU-migranter är hemlösa romer från Rumänien som tvingas sitta utanför affärer och tigga.
 • Vilket enormt tryck de är på detta hjälpcenter!
 • Lite av en aha-upplevelse att det fanns stora frågetecken kring arbetsförmedlingens handläggning av samordningsnummer.
 • Det var trevligt att under avslappnade former få möte så här många människor och höra om deras livsöden och få perspektiv på vad vi kan göra för dem.
 • Bra att sammanföra EU-medborgare med politiker. Lite överraskad över att det handlar om så många tredjelandsmedborgare.
 • Det finns så mycket mytbildningar i samhället bland medborgarna som behöver lyftas upp och rättas till. Bjud in olika föreningar, besök skolor mm för att beskriva och berätta. Berätta om vad de ideella organisationerna gör i Rumänien, Bulgarien etc. Många i Sverige vill gärna hjälpa mer, kanske i EU-migranternas hemländer.

Tips:

 • Politiker är mycket bra målgrupp att ha med, och jag anser också att antalet deltagare var väldigt bra avvägt! Stort tack till initiativtagare och alla som jobbade med detta, och tack för inbjudan!
 • Mer liknande event!
 • Gör en liknande middag med handlare, spärrvakter och stockholmare i allmänhet.
 • Vid större arbetsplatser bör man kunna bjuda in bland de anställda. Särskilt hos företag som kanske upplever de negativa effekterna av att tiggare uppehåller sig vid/i deras lokaler. SL, matvarukedjor, …
 • Någon form av ”allmänhet” skulle nog vara bra att föra mer samtal med, särskilt när det handlar om den här gruppen utsatta människor. Det finns så mycket fördomar och förutfattade meningar som man måste försöka slå hål på.
 • Önskar att man skulle kunna lyfta olika tema frågor, typ enkelt boende för alla. Enklare än hyresrätter och mindre charmigt och mer prisvärt än campingplatser och vandrarhem. Folk måste kunna bo enkelt på något sätt på laglig väg.
 • Blanda tjänstemän på regional och statlig nivå med ansvar för frågorna tillsammans med företrädare för civilsamhälle, föreningsliv, folkrörelser och studieförbund. Låt EU-migranterna tala och berätta behov för dem som sitter på pengarna och dem som har lösningar.

Politik (listan sammanställd av EU-migranten och elingenjören Edgar Sepulveda):

 • Förstärkning av härbärgen, både i antalet lediga platser som i öppettider, eftersom det endast tjänar på vintern och många människor måste sova på gatorna då de förlorat i lotteri-systemet.
 • Utbyggnad av sociala bostäder eftersom många hela familjer har dessa behov.
 • Förbättra möjligheterna att anställa EU-migranter.
 • Rådgivning och ekonomiskt stöd till migranter som vill starta eget företag, eller företag som just har börjat.
 • Mer personal för akutvård, bättre tillgänglighet och bättre vård.
 • Färre hinder för människor som vill lära sig svenska via SFI. Idag kan endast personer med de fyra sista siffrorna i personnumret studera svenska. Men vi är fler som behöver detta! Motivationen, förmågan och lusten att lära oss beror inte på ras, religion eller nationalitet, det är något som inte är beroende av ett nummer. När en person lär sig det svenska språket kan hon också erbjuda sin arbetskraft till det ekonomiska systemet och den svenska samhällsutvecklingen.

Peter Edholm från fp i Solna bloggade också om eventet. Läs hans blogg här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s